Er Heste Farveblinde?

Billede: Pixabay, terski

Nej, heste er ikke farveblinde, men det kan heller ikke se farver ligeså klare som os mennesker.

Mennesker har et syn, der er såkaldt trikomat, hvilket vil sige, at vi kan skelne mellem de primære farver rød, gul og blå, samt forskellige farvenuancer og farveblandninger heraf. 

Heste er derimod dikromater. Det vil sige, at de har en mindre farveskala at se verden og dens farver ud fra. Heste ser i mere grålige nuancer, men ikke fuldstændig sort-hvid.

Til gengæld er det påvist, at heste ser bedre i mørke end os mennesker, men dårligere i dagslys.

Ud over farverne har heste faktisk også et ret unikt syn. De kan nemlig se 360 grader om dem selv, men der er forskel på, hvor godt de egentlig kan se, selvom de kan se meget af verden omkring dem. 

Deres synsfelt kan på en måde deles op i 2:

Binokulært syn

Dette synsfelt er der forreste 65 grader. Her kan hesten se skarpt og nemt afstandsbedømme.

Monokulært syn

Dette synsfelt er på begge sider af hesten og er 146 grader. Her er det mere uskarpt og ofte kan hesten kun opfange bevægelser.

Hesten har faktisk også en blind vinkel, som er omkring halen på ca. 3 grader. Det er blandt andet derfor, man altid har fået af vide, at man ikke skal gå bag hesten. Den kan nemlig ikke se dig og vil kunne blive bange.

Til slut vil vi hurtigt takke Perlen Odense for have støttet muligheden for at udarbejde dette tekstindlæg. Hos Perlen Odense shopper man specielt gerne Sif Jakobs. Når indhold tilgodeser Perlen Odense, kan vi ikke sige, at det derfor er upartisk, deraf markeret.

Relaterede Indlæg